Brorsan på G! -

Hemskt vad mycket hund det har blivit på bloggen, jag ska bli bättre att glädja er träningstokar och övrigt folk! 

I veckan är broder här uppe och jobbar och efter en tids motivationssvacka är han åter på G igen! I förgår spenderade vi nästan hela passet till att arbeta på teknik, balans och utförande inför kommande knäböj/benböj/squat osv, vad ni än väljer att kalla det.

Knäböj kräver otroligt mycket teknik och det är mycket att tänka på för att inte skada sig. Enligt mitt tycke är det bättre att skynda långsamt än att hetsa och köra med stång och vikter innan grundtekniken sitter.
För vissa, som för min bror kan det vara nog svårt att gå ner och bara sitta på huk så vi arbetade på det. Otroligt många böj blev det och han sa att han hade en såndär "oskön" brännande känsla i benen, passet levererade! 

Dagens två timmar på gymmet förgyllade vi bland annat med chins, armgång, rodd och knäböj som avslut. #Brorsanlevererar! 

(Från tidigare pass, video finns på instagram: magdaolofsson_ )

Vi avslutade med knäböj, närmare bestämt blev han så till sig att han körde nästintill 40 stycken!
Behöver du också stöd för att hålla balansen? Dagens tips: använd exempelvis stolsrygg, käpp, dörrkarm, diskbänk som du kan stöd mot. 

 

Ystra, frivilligt sitt -

Det är som sagt väldigt, väldigt mycket hundträning här hemma. 
Och utbetalning får vi, de jobbar på som smort!

Hundträning går alltid framåt och jag är otroligt glad att jag anmälde mig till kursen för det är otroligt mycket som jag överför på Ystras träning redan nu. 
Här nedanför tränar vi frivilligt sitt, det har tagit lååång tid att få henne att sitta utan att ställa sig på bakbenen men nu jeklar, nu går det framåt! :)


Hundträning -

Träning, träning och åter träning.
Här hemma tränas det för fullt på både det ena och det andra. Är det inte sitt med Ystra så är det ligg, frys/stadga, kloss och allt där i mellan med Akleja. 

Mycket nytt ska präntas in, dock det svåraste är att få henne att gå på vänster sida. Av helt praktiska skäl så valde jag höger sida till henne som valp eftersom Rambo gick på vänster men nu, sisåhär 5 år senare. Dags att lära in nytt, egentligen kanske det inte är så svårt för henne utan svårare för mig. :)
 
--
Under helgen när vi var hemma så tränade vi en hel del, både på kurs innehållet men även på andra ting som kälkåkningen som var både för att stärka balans och självförtroende.
Rambo är självklart med på allt hemmavid, och i den här videon tränade vi på frys/stadga - att kunna stå/sitta/ligga kvar utan att flytta på sig. Det går framåt :)
 


Det kan inte vara lätt att lägga sig platt när man har både harben och krumrygg och när man har en matte som har varit nöjd med allt ända tills nu. Ligg är ett moment som jag typ gav upp när hon var ung och nöjde mig med hennes halvhjärtande liggande, vilket ger utdelningen nu när vi ska träna in "perfekta" ligg. 
Det är tur att hon är så arbetsvillig och tycker om att jobba för snart, snart, snart kommer hon ligga sådär fint som målbilden visar :)

Nöjda och glada -

Vi hade tur med vädret, efter att lunchen och kaffekoppen var uppdrucken sprack himlen upp och solen tittade fram. Fort som attan kläde jag på oss alla och drog ut. Halkigt och slaskigt var det men vad gör det när man får fara ut på tur. 
Nöjda och glada hundar ligger och snarkar, promenad och en stunds träning verkar har gjort sitt - för en stund och för min del så är det dags att plocka fram och förbereda inför bullbaket :)

 


 
 

141025 -

Grått och trist. Termometern står på plusgrader och det droppar lite lätt från taket. Våran vita gård har börjat få mörka fläkar. Trist väder och jag som packade med mig mina täckbyxor (!) och så är det sånt här bajsväder. Typiskt!

Eftersom vädret utomhus inte bjuder in till lek så tror jag minsann att vi kommer ha en fin lugnare innedag. Bullbak klingar gott i örat och nu borde jag verkligen ta tag i bildrensningen och skicka efter för att fylla upp fotoalbumen med fina minnen.

 
 
 
 

Uppdrag på promenad -

2 dm blötsnö, nog har man haft lättare skottningar än idag och nog är det lättare att skotta om man inte har 12 tassar runt om kring sig att passa sig för. Är det inte två hundar som går bakom en så är det en annan som vill gräva ut snön och "ta tillbaka den". Knashundar! 

Varvat med skottningen så har vi hunnit med en del annat, Rambo har fått sig en ny sele som vi gatt inviga och Akleja fick träna sin balans på kälken. För min del så är det viktigt att hundarna ska testa på nya saker och utmanas för att ständigt stärka upp sitt självförtroende.
I början tyckte hon att det var läskigt men efter att ha funnit balansen ståendes så satte hon sig och hon tyckte säkerligen att det var rätt skönt att slippa gå med tanke på att hon satt där över 500 meter. Lika glad var Rambo som älskar att få nya uppgifter och samtidigt så är det en super att ge uppdrag åt hundarna under promenader. 
Hur små uppgifterna än är så uppskattas det alltid, ibland kan det vara så enkelt som att ge en vante som de får bära runt på. :) 

 

141024 -

#äventyrshunden och kompani har tjatat på att åka iväg på en tur och jag är ju inte den som är den utan sent i Onsdagskväll var allting färdigpackat och igår klev vi upp tidigt i ottan för att hinna med bussen som tog oss hem till Grytsjö och här ska vi spendera hela helgen i vår ensamhet. Jag och tre galna vilddjur, det kan inte bli annat än helt fantastiskt! 

Resan gick fint, de 10 första milen bestod av två spyattacker och ett ton dregel. Ystra hade det riktigt kämpigt i början men i övrigt så gick de resterande 50 mil riktigt bra :) 
Det var ett par otroligt långa timmar och var inte den ena less så var den andra less och skulle ena sitta i knäet så skulle den andra också sitta i knäet. Det är tur att Ister-klister är liten, tänk om 6 månader - då snackar vi trångt! 

 
 
 

Lekskola med Ystra -

Det tränas för fullt här hemma och det går framåt, så otroligt roligt att testa på nya ting och se hundarna utvecklas ännu mer. Med Ystra är det fortfarande en massa lek, inomhus. Utomhus är ingenting alls lika roligt, bara kallt och jävligt - precis som när Akleja var valp. Höstvalpar alltså, när ska jag lära mig ta en valp på våren? Haha.

Lekbelöning är en riktig favorit och nu har vi tränat för fullt på att skifta mellan leksaker, få henne att aktivt hoppa på nästa när vi blir passiv med den första.
Detta är en övning som jag inte har tränat in på mina två andra hundar. Men med Rambo fungerar den superbra, det är liten klassisk "jag lurar dig att komma till mig fast du inte vill", ni förstår? 

Har ni tränat in denna på era hundar och använder ni den utöver än vid träning?

Riktiga energiboostare -

 
Numera har jag tre stycken som jag hjälper skriva träningsscheman åt och som jag emellanåt träffar och tränar med. Det är så otroligt roligt att få följa deras framsteg, att få dela min erfarenhet och hjälpa de framåt och alla tre är så olika individer med olika mål, erfarenhet och allt därimellan. 
Till två av dessa har jag även skrivit kostschema, det har verkligen varit ett pussel, det har varit många timmars påläsning, många timmars funderande om jag skulle klara av att ta på mig det ansvaret och allt som hör till - eftersom deras välmående landade destomer på mina axlar. Men allt efter att veckorna har gått så har de visat riktiga resultat och givit mig så otroligt feedback på deras lyckanden så - Det var helt rätt! 

Samt så har jag även två stycken som jag skickar träningsupplägg och puschar på via mail. Otroligt roligt och det är minsann också en riktig utmaning, att motivera och inspirera endast via mail är en riktig utmaning men en otroligt rolig utmaning.

Jag är så otroligt, otroligt djupt rörd och så otroligt glad att av att få hjälpa och dela min kunskap med dessa. De ger mig såna energiboostar hela tiden och samtidigt som jag puschar på de så puschar de på mig minst lika mycket! 
_
Samtidigt vill jag tydliggöra att jag inte är utbildad personlig tränare men att dela erfarenhet är aldrig fel och i mitt bagage så ligger det ganska mycket erfarenhet ifrån min egna rehab till vardagsmotion till uppbyggnad till tävlingsträning samtidigt som den ständigt utökas. Och jag känner en sån otrolig tacksamhet att dessa personer har gett mig detta förtroende, att få dela med mig av min erfarenhet till dessa :) 

Roligt, det är minst sagt roligt och stunder som dessa får mig verkligen till att vilja utbilda mig en vacker dag.
Att få motivera och inspirera andra är lika motiverande och inspirerande för mig :)
 
 
 


 

Frostigt kallt -

Kiruna börjar visa sin finaste sida. Kylan börjar bita sådär härligt i kinderna och den första snön har sopat undan höstens mörka sida. Trädens kala grenar har täckts och livats upp av en frostsnöig blandning såsom även buskarna och gräset. Under det frostiga snölagret prasslar det fortfarande bland löven, hundarna hoppar fortfarande lätt och ledigt runt, kylan börjar nog bita i deras tassar och det märks, det går fort hemåt.

Sakta, sakta kan snön få lägga sig men ett bra tag till vill jag ha det såhär frostigt och smekande kallt om kinderna. Det ger uppfriskande start på dagen, det är helt annat. 

 
 

141020 -

Det har varit en otroligt fartfylld dag, från början till slut.
Morgonen började stilla fint med ett behagligt uppvaknade och det kändes lite lyxigt. Mannen kissade hundarna innan han drog och broder hade satt på kaffe så det enda jag behövde göra var att krypa ner i morgonrocken och sätta mig i soffan, fin start. Morgonfika och nybryggt kaffe, bara sådär! Hur ofta händer det? :)

Jag börjar sakta men säkert återgå in i rutiner efter ett par tunga veckor, klockan 09.00 hade jag en återträff med en av mina ptflickor och morsan levererar! 
Hon har kämpat på riktigt bra och det är alltid lika roligt att prata om framsteg som att få se framsteg! :)

Förövrigt så börjar jag, min kropp kännas helt återställd, förra veckans styrkepass var tunga och sega men under kvällens bröst-axelpass kände jag mig riktigt på topp. Allting gick galant och vikterna typ bara flög upp och svettpärlorna lackade sådär fint i pannan som de ska göra.

Otroligt skönt att vara kvitt förkylningen, vara kvitt allt plugg, vara kvitt kliva-upp-mitt-i-natten - Det är så otroligt skönt att vara back on track! :) 
 
 
 
 


141017 -

 

Det är min första vecka jag vaknar upp något sånär pigg och utvilad. Ystra har börjat sova hela nätter, förkylningen har lagt sig, energidepåerna börjar återställas och jag börjar känna igen mitt gamla jag. Wiho!
Ett par träningspass har jag hunnit med i veckan, de dagar jag har känt mig på topp, andra dagar har ägnats destomer åt hundarna och träffa trevligt folk. 

Det känns fint att åter igen börja vakna upp om morrnarna med energi. Vakna upp Pigg! 
Kanske är det även det vita guldets förtjänst, det lilla som har lagt sig lyser upp morrnarna och kvällarna lite mer än bäcksvarta mörkret. 

Tidiga morgonkylan har fyllt lungorna med frisk luft, en kaffe på dethär och lite energipåfyllning - Jamen det är mig tametusan dags att riva av ett ryggpass! 
Önskar er en trevlig dag gott folk's!
 

Välbehövlig hemresa -

Förra veckan tankade vi Alvar full och packade ihop vårat pick och pack och drog vidare till mina hemtrakter. Alltså jag och hundarna. Välbehövlig tripp, en otrolig välbehövlig tripp.
Första stoppet blev i Vilhelmina, trillade in hos phos hemkommna fransyskan där "det gamla gänget hängde", efter tio snabba minuter bestämde jag mig för att övernatta där och ack vilken heltrevlig kväll det blev.
Efter lite gott att dricka, två-år-tillbaka-snack så trippade vi upp till hotellet där jag mötte både den ena och den andra där det blev kramkalas och "tjena, det var inte igår". En kväll som blev sig ganska sålik en vanlig hotellkväll där tennisskorna slog ihop på dansgolvet. 

Dagen efter fortsatte våran resa till Dorotea, hem till min mor. Det gjorde gott, ett par lugna dagar med mammas mat på bordet - det slår aldrig fel! En extra tripp till andra kommunen hann jag med, en tripp till Cia där det bjöds på kaffe och kakor och en lång pratstund. Onsdagen bjöd på glädjande besked, efter att ha plågat mig själv hela sommaren med att läsa upp matteA kursen så fick jag mig ett D i betyg. Mitt första VG i matte, helt annat från gymnasiet där proven mestadels fick ett fint G eller IG. 

Under Onsdagen packade vi åter igen ihop våra saker och rattade Alvar tillbaka uppåt landet, åter igen till Vilhelmina där vi stannade till både hos den ena och den andra på överraskande besök. Det är som roligt att knacka på dörrar och mötas av människor som spricker upp och får världens största leenden och omfamnar en med stora kramar så att man tappar både luft eller typ - Okej, det är bra nu.
Så efter en hel eftermiddag med ordväxlingar, tankeväxlingar och peppande rattade jag åter igen Alvar uppåt fjället - slutdestination Grytsjö.
I vanlig ordning sprang jag fort som sjutton ut till hundgården där Rambo välkomna mig med ylande, skällande och stora blöta pussar. Saknaden efter honom är stor, varje dag. Hela dagarna.

Hur som, en lång text är skriven och typ sådär såg min förra vecka ut fast med lite mer oskrivet innehåll.
En hemresa som gjorde mig gott, otroligt gott och otroligt välbehövlig så känner jag mig nästintill återställd.

 


En vanlig mindre suddig kväll på hotellet :)


Mormor med barnbarnen :) 


KorvÅke står för Ystras första tiggeri.. 


Ibland är man glad att man tänker till innan man far, vinterdäcken fick åka på eftersom "man vet aldrig när det snöar i Kiruna" men ack så jag bedrog mig - Man vet aldrig när det snöar i fjällen.
Västerbottens inland bjöd på en otrolig snömängd och nog har man varit med om lättare hösstäd än årets städ. 
 


Höjdpunkten på höststädet, efter en kabomb så var det tänt med liven i behåll. 
OBS - tänd inte på bensin! 
 


Sköna promenader avverkades med fin utsikt mot sjön.


Rambo och Ystra, han är nog ganska stor den där bjäsen. Min älskade bjäse <3 
 

Hösten blev till vinter -

8 Oktober, jag hade inte väntat mig att vakna till ett vitt dunlakan ute på gården. Jekla typiskt sa jag och tog på mig pappas kängor, vinglandes ut med Ystra under armen samtidigt som de andra två glatt hoppade ut i snön.
Det här är nog Ystras första-sämsta-dag, hon har faktiskt legat på en kudde i stortsett hela dagen och jag tror minsann att hon med flit inte har drucke lika mycket vatten som vanligt för att spara på blåsan. Smarta hundar, de lär sig fort. 

Annat är det med Rambo och Akleja som har följt mig hack i häl och ska vara med på allting. Dagen har ägnats åt höststäd, höst idag känns väldigt avlägset men nog har jag fått fylla en släpvagn och dragit fram för nästa släp och sprungit upp och ner med skottkärran genom 10 centimeters snötäcke för att dumpa av brännbara ting som ska ta fyr imorgon. En av höjdpunkerna varje år, HÄR VAR DET TÄNT! och lika fort blir det endast en askhög kvar. 

Nog är det fint när det är vitt men ärligt talat, jag hoppas att vädret tar fel imorgon och ger oss sol istället för snö.  


 
 


Hundträning -

Tanken var att Ystra skulle anmälas till valpkurs men eftersom den var full så blev båda hundarna anmälda till tävlingslydnadskurs. Spännande, det är en kurs jag aldrig trodde att jag skulle gå men nu gör vi det och det ska bli roligt att se deras utveckling.

Akleja har aldrig tidigare varit med på någon kurs och agilitykarriären avslutade vi innan vi ens hade hunnit påbörjat den eftersom korsbandet gick av på henne. Så istället för agilityhund är hon #äventyrshunden - vilket hon passar utmärkt som! 
Så för Aklejas del som redan kan allt jag vill så är det en utmaning till att lära in nya ting och förbättra det gamla och hon är grymt rolig att arbeta med så det är en rolig utmaning och redan nu efter två veckor har vi förbättrat vårt samspel mellan varandra. Exempelvis på att ge tillbaka boll/leksak, vilket hon alltid har kunnat men nu är hon så mycket bättre. Dock är det denna kloss, det är så mycket roligare att gå på bakbenen istället för att ställa frambenen på lådan - vissa saker tar längre tid än andra. 

För lilla Ystra så går det faktiskt riktigt bra, under alla övningar ser vi till att det är extra roligt och redan nu har hon lärt sig en hel del. Handtarget, dutta nosen mot handen är hon riktigt duktig på, kampa kan hon också men att träna utomhus är ingen höjdare - nackdelen med att ta nakenfis på hösten, kallt. 

--
Vi har ganska precis börjat så det finns inte så många videos än men jag kommer fortsätta lägga upp videos här på bloggen, så att även ni får se våra framsteg och de små misslyckanden. 

 Tripp runt Västerbotten -

I Lördags bestämde vi oss för att ta en tripp, en tripp hem till Västerbotten och här är vi denna vecka. 
Det är otroligt skönt att ha kommit hem, det var ett par månader sen sist och det har känts i både kropp och hjärta. 
Och nog var det riktigt roligt att stanna till i Vilhelmina, stannade där över natten och sällskapade folket på hotellet. Många kramar, mycket tjena det var länge sedan, prata ikapp och slå tennisskorna i taket.
I Söndags fick resan fortsätta till Dorotea, hem till mamma och här mår vi gott. Hundarna blir bortskämda av KorvÅke (korvåke, hihi!) och Alvar har fått jobba på extra med att ta mig till folk för att surra ikapp över ett par koppar kaffe.

I veckan har vi det alltså bara mys, kramförrådet fylls på av kära vänner och i morgon är det dags att rulla vidare, lite uppåt inåt landet - till fjälls där Rambo och fjället väntar på oss :)