150123 -

Hundarna har mer eller mindre legat som ett par kollin på sina filar här i soffan, deras utomhus termometer har gått i botten så aktiviteten är typ lika med noll. Det är knappt så att man får ut de men väntar man nog länge så poff så står de där vid dörren...självmant! ^^
Under tiden de sista tvättmaskinerna har fått göra sitt har det hunnits hinkats ett par koppar kaffe och min sista uppgift innan semestern är slutförd, ytterligare ett schema har skickats iväg.

Det är så roligt att få hjälpa folk, att komma igång och ta sig framåt.
Lyssna på deras önskemål, hitta passande övningar, testköra övningarna, färdigställa och skicka iväg.
Det är riktigt roligt och det är en riktig utmaning, helst när det handlar om 10tals mil i mellan. Att kunna motivera på avstånd är en konst i sig men det är skoj och för varje person så lär jag mig något nytt! :)

Dags att tag i dagens städning, Stumpan har blivit en stor kisse eller ja, jag menar hund så nu är det minsann blodspår överallt där hon räjsar omkring. *puh* Efter det väntar ett pass på gymmet! *wiho*
 


 
 

2015's mål -

2015's mål inom träningen börjar vara satta och jag ser fram i mot all att krossa allihoppa!

Jag ska åter igen ställa upp i Fitness Five och redan ifrån förra sommaren så har det tränats mycket teknik samt att vikterna har ökats i både hög, mellan & lågrepsen. Så någon sorts utdelning borde jag få i alla grenar :)
Handstand/ stå på händer är en sak jag har velat klara länge och igår tog jag min första steg med ett par kraschar och lite framsteg. Rädslan att falla och göra illa ryggen är mitt största hinder men jag SKA övervinna det. Jag ska klara detta!
T-plankan är också en utmaning jag ska lära mig att behärska i från start, därimellan och i slutet.
Tänk den dagen jag kan utföra T-plankan och sedan föra mig upp ståendes på händer i ett enda moment, det hade varit fränt!

Övning ger färdighet och det enda man kan göra för att bli bättre är att öva, öva, öva och med folket runt om så kommer det bli riktigt roligt! :)

Vad har ni för mål i år?

--
Haha, videon jag la upp på insta/fb igår med min krasch har visats över 400 gånger.
Alla som har sett den om och om igen och brutit ut i garv - räck upp en hand. *räcker upp handen* ^^
Videon nedan är lite längre, med lite fler försök samt kraschen. 
 

Har sina svagheter -

Här har det varit full rulle sedan 07 i morse när väckarklockan ringde.
Morgonpromenad med hundarna, klädberget på toaletten är upptvättat, en timma på biblioteket, ratta runt Alvar och springa ärenden, lunchdejta mannen, hundarnas bestyr osv.
Nämen idag har vi haft fullt upp och riktigt skönt har det varit!

Förutom det som nämnts ovan så har ryggen fått sig en softare genomkörare här hemma med lite töj-stretchövningar och rullning. Det känns så jäkla trist gällande ryggen. Den är ofta mjuk, stark, uthållig och smärtfri men sedan så har jag även dagar med bakslag då jag blir så stel som en pinne att jag knappt kan vrida på överkroppen, blir svag och det gör så ont att inte ens Jens får peta på min rygg.

Exempelvis igår så kände jag mig otroligt laddad och peppad på kommande ryggpass. Uppvärmningen kändes och gick bra, chinsen kändes också bra men när vi kom till rodden.. Icket, det var bara till att lägga ner stången och hoppa det tänka upplägget och istället köra superlätta övningar för att mjuka upp.

Nackdelen med gamla skador är att de lätt kan göra sig påminda så det gäller att lyssna på kroppen och höra vad den säger, att inte arbeta i mot den utan istället med den.
Ibland så önskar jag att jag kunde få ha en stark, frisk rygg som alla andra som inte har några smärtor alls.
Vad skönt det skulle vara men Jag är glad, det finns ingen läkare som jämnför mig med 80åringar längre, den är stark och jag behöver inte äta smärtstillande.
Jag är glad över att jag har en rätt så stark rygg, den pallar med hiskla mycket men den har även sina svagheter som jag måste stärka.

Livet på en pinne eller i mitt fall på en rulle - hahah! Dagens humor.

 

Ett lyft för mitt krypin -

Våra väggar har varit som ett tomt vitt äggskal. Humor, vi har ju vita väggar ^^ Kom igen, skratta lite.
Igår fick mannen en tavla av sin far, när jag först såg den så hade jag svårt att bestämma mig om den var fin eller ful. Ju mer jag tittar på den desto mer gillar jag den och ramen, ja ramen den älskar jag.
Det finns 150 exemplar av denna tavla, den är gjord av någon Y.E ..... (?) och sägs vara värd en bunt högre lappar. Det skulle vara intressant och veta vem och vad den egentligen är värd.
Finns det någon läsare som är konstintresserad och kan säga, "såhär är det" ?

Hur som helst så gör den sig bra där på väggen ovanför mitt lilla bord, mitt lilla krypin - kontor/studie/pysselhörna.
Och här kommer jag sitta hela dagen. Skrivuppgifterna ska betas utav, träningsscheman ska skapas och räkningarna ska betalas.


Försök minst 5 gånger, efter det kan du -

Försök minst 5 gånger, efter det kan du säga Jag kan inte.
Det är mitt främsta motto som jag ofta påminner mig själv om och säger till andra.
När man försöker ge sig på nya saker så är det lätt att fela, bli missnöjd, misslyckas eller att man ger upp.
Självklart behöver man inte alltid försöka fem gånger själv utan ibland kan det vara bra att ta hjälp och bli visad.

När vi skaffade Ister-klister så lånade jag en symaskin för att sy upp hundkläder åt Ystra eftersom valpar växer så fort känns de trist att lägga ut en massa pengar på kläder de ändå växer ur på engång så istället bestämde jag mig för att sy upp plagg allt eftersom.
De första två plaggen var ingen dröm att sy ihop, symaskinen jag lånade var typ enligt mig 100 år gammal, oservad vilket innebar att backen var obrukbar, ständiga trådtrassel osv vilket ledde till vansinnes utbrott och fula visor. 

Den första jag sydde åt henne, den gula var otroligt krånglig, jag ska inte säga hur mycket tyg som gick åt och det var ett hiskla problem att få ihop delarna, för att inte tala om mudden som skulle på. Det fick sprättas och sys om och sprättas ännu mer. Frambenen slopade jag av den enkla anledningen: de gick inte.
Den andra, clowndressen - Genom att bara titta på den så förstår man hur många fel det är på den och skulle ni se den nu.. Ja då hade ni fått se alla brister som finns. Även här fick det sprättas och sys om efter att jag hade sytt på benen åt hel fel håll och så vidare. Meeeen hon blev en gullig clown och fick lite att växa i :)
Med tanke på tidigare ord så - här skulle jag ha slutat men samtidigt var det roligt. Roligt att kunna göra eget till de små. I 25 årspresent gav jag mig själv en symaskin, efter att ha testkört den håvade jag upp pengarna ur fickan och bytte de mot Sigrud (symaskinen ska självklart ha ett namn^^)

Efter att Sigrud äntrade mitt liv så har hela syprocessen förvandlats till det bättre. Här sys det i tystnad, ingenting krånglar och allting flyter på. Det har gått så bra att jag har hunnit sy en t-shirt, en hoodie, ett täcke och idag blev jag klar med Ystras overall som är felfri!

Jag har lärt mig av mina misstag, skrivit upp anteckningar på det som gått fel, studerat mina egna plagg för att se vad som kan göras bättre, mönsterna har skissats om och hundarna får mer och mer nytt.
Det är otroligt roligt, en riktigt rolig sysselsättning och det känns skönt att veta att jag bara blir bättre och bättre på det jag gör! :)
-
Att skriva upp anteckningar, analysera, be om hjälp, diskutera, prova igen på ett annat vis.
Det är bra grundstenar.
Att fela är ett framsteg till att göra rätt och man kan bara bli bättre på det man gör.
Sen om man lägger ner engagemang, tid osv... jamen då kan man ju bli bäst också ^^ 
 
 
 

150115 -

Akleja blev iväg skickad till svärmor igår kväll för avlastning från Ister-klister som terroriserar henne med vassa valptänder. Säkerligen skönt för henne och egentligen var det nog Ystra jag skulle ha skickat iväg så att vi alla hade fått känna lugnet över en natt-dag :)
Men nu är ordningen återställd och båda hundarna ligger nöjda och belåtna i soffan så själv passar jag på att sitta vid mitt lilla kontor/plugg/pysselbord.

Förutom att jag vaknade upp med världens träningsvärk i armarna så att jag knappt orkade lyfta de i morse så har mycket hunnits med.
Ett jäkla rännande har det varit, nytta har förenats med nöje.
Har införskaffat en liten låda som jag ska samla alla mina sygrejs till och tyger har införskaffats. Ystra har bett om en riktig overall som ska sys ihop innan veckans slut. Samt så hittade jag ett sött litet tyg som ska få bli till pyjamas åt odågorna :)

Full rulle alltså men nu ska timmarna spenderas åt plugg. Första skrivuppgiften måste bli klar innan den kommande trippen med brorsan!
 
 
 
 
 
 

Utmanande utfall -

Sent igår kväll svidade vi om och drog till gymmet och uträttade ett hejdundrans benpass. Så otroligt skönt att energin och vätskebalansen är återställd så att man kan kötta på extra!
Utfall är en övning som jag har lite hatkärlek till. Den är inte bara grymt tuff och jobbig utan den är även en viktig grundsten i benpassen som jag vill ha med.

Originella utfall kan lätt bli uttjatade och det är en övning som lätt hamnar på "njäää, jag gör den nästa gång", jag har själv hoppat över den ett par gånger just för att den är krävande och utfallsmotivationen är inte alltid på topp. Men för att hålla utfallsgnistan i liv så kan man alltid variera och hitta på nya som utmanar en lite extra.
Exempelvis körde vi stående utfall med kettlebells på raka armar igår, tycker det är en bra kombinerande balansövning samt så får man koppla på lite extra muskler för att lyckas :)

Att variera är viktigt och det gör träningen så otroligt mycket roligare och mer utmanande.
Exempel på utfall:
Utfall med hantlar/kettlebell (framåt/bakåt)
-hängande raka armar, bra i början för att öva upp balansen
-"vilande" på axlarna, lite mer balanskrävande och lite mer armstyrka
-raka armar, riktig balanskörande, antingen så kan man lägga kbell så att den vilar mot handleden (inte lika riskfyllt som att hålla den helt rakt. Kan göra förbannat ont om den slår mot handleden, ta av klockor/smycken!)
Utfall med stång - även här balans och enklast att öka upp i vikt
Utfalls gång
Utfalls gång med kick - gå framåt och för varje "upp" kickar man bak benet.
Utfall med hopp
Utfall bakåt/framåt på bräda
Enbensmarklyft till utfall
Osv, osv, osv

Utfall har även sina fördelar och några är:
Ökad bål- och höftstyrka/kontroll
Ökad styrka i benen
Minskad belastning på ryggraden
Mindre belastning på lederna

Utfall behöver inte vara tråkigt, det blir vad man gör de till!
Vilken är eran favorit? Vilken brukar ni köra mest?
Om ni också är en "hoppa över utfall" så hoppas jag ni fick lite inspiration och testar på någon av dessa. :)

 

Lärorik kurs -

Måndagar har varit min och Aklejas favoritdag under ett par veckor, månader.
Lydnadstävlingskursen vi har gått har sin sista träff ikväll vilket känns otroligt trist.

Vi har verkligen känt oss som nybörjare i alla moment vi har stött på förutom handtarget, att ge tillbaka leksaken i handen. Det kunde vi sen innan :)
Det har varit tufft och svårt för oss båda men efter varje träningspass har vi blivit allt bättre och det som jag aldrig trodde att hon skulle lära sig har hon lärt sig. Exempelvis kloss och hackan i backen.

Jag är så stolt över min lilla piga! Hon har verkligen kämpat på hårt för att få varje godisbit. Och trots att kursen når sitt slut ikväll så ska vi träna på för att bli ännu bättre och utvecklas ännu mer.
Det har varit många lärorika veckor och vi ska fortsätta kämpa på här hemma, alla tre för att bli ännu bättre.
__
Förövrigt så tycker Ister-klister om att köra plats, kanske för att det är de hon kan bäst.
När jag tränade Akleja idag så jojnade hon oss och snart så har jag två stycken som kan just "plats" :)
Övning ger färdighet!


150111 -

Våra sconesfrukostar är tillbaka och i morse var det extra mysigt att kura ihop under filten i soffan och fika gott. Kylan utomhus får hundarna att ligga lugnt och stilla inomhus, det är lite fascinerande att deras energinivå dels verkar styras av kylan. Milt = full fart och många promenader, kallt = ligga under filten i soffan och få promenader.

De senaste dagarna har jag spenderat nästintill all tid i min pysselhörna. Alltså på golvet mellan spisen, soffan kylskåpet och hundmatskålarna. Förutom att jag halvt tappar känseln i röv och ben så fungerar det utmärkt, helt klart värt att sitta där och skissa på mönster och ideér för att sedan skrida till verket och sy ihop lite ny hundkläder. :)
Att sy hundkläder är ganska krångligt, det har krävts en massa tid till att få ihop mönster och passningen men det går framåt och för varje plagg som tillverkas blir det bara bättre och bättre. 
Haha, den första t-shirten kan man knappt kalla t-shirt men ni ska få se :)
Det är inte bara roligt att se hundarnas framsteg utav även sina egna ^^
 


 
 
 

Akleja och Ystra, träningsvideos -

Hakan i backen är övningen som ska leda oss vidare till plats-liggning och denna övning är verkligen en typ mardrömsövning. Den är så svår och jag som tyckte att klossen var svår men denna alltså..

I veckor har jag försökt få Akleja att lägga ner huvudet utan att det ska svingas upp och ner eller att nosen ska gå på högvarv men hur vi än har gjort så har det slutat med att jag har tappat tålamodet och så har vi fått pyssla med något annat.
Igår gjorde vi ett nytt försök och efter typ 30 minuter så började det värka i knäna och jag la mig ner, att demonstrera och prata vett med henne var nog det bästa jag gjort hittills och ska nog fortsätta med det också för idag gick det så mycket bättre och nog ska denna odåga lära sig detta innan Kirunas sommar har börjat. ^^

Det är så fascinerande och samtidigt så frustrerande att det faller in så naturligt för den ena medans man riktigt får kämpa med den andra. 
Men än har hoppet inte lagt sig och vi ska lära oss allt utan och innan - någon dag :) 


Det fixar du lätt -

Hela dagen har jag gått och laddat upp mentalt inför dagens ryggaverkning på gymmet.
Mentalt har jag känt "jag vill inte, gud så jobbigt" men ibland får även jag tvinga mig till gymmet och när tyngre stunderna kommer så sänker jag ribban rejält.

Exempelvis: Gör 10 chins, det fixar du lätt Magda! Du kommer igen nästa vecka! (Jo jag pratar alltid i andra person för att peppa igång mig själv såna här gånger)
När jag väl hade värmt upp, gnuggat handflatorna vita, greppat stången och hävt upp mig själv så kände jag bara mer, mer, mer - så pass mer att jag fick ihop 73 stycken chins varvat med min egna kroppsvikt, exentriska och snoddchins. Jag avslutade med blandade roddövningar och latsdrag.

Detta var helt klart ett väl godkänt första gympass 2015 och mer såna här pass med mer energi ska de bli!
Kom ihåg gott folk's att även gymråttorna har sina perioder när det känns tungt men ack så skönt det känns efteråt! :D


 
 
 

150106 -

Sent i natt staplade vi in genom lägenhetsdörren, dagarna hemma i fjälls har varit helt underbara förutom att Akleja skrämde slag på alla.
Väskorna står fortfarande orörda, mannen har dragit vidare med skolan, hundarna ligger och myser i soffan och jag, jag gör typ nästan det jag alltid gör - funderar på att ta tag i sakerna som jag vet att jag borde göra.

Fixa och donar dag och samtidigt måste jag ladda upp mig mentalt inför årets första ryggpass. Det känns som att dom där chinsen kommer vara otroligt tunga idag ^^ Nackdelen med att ha slappardagar, så sköna men ack så tunga!

__

Förövrigt så kommer det här ett flertal bilder på hundarna, SOM VANLIGT!
Självklart!
Och måste säga att det är otroligt mega svårt att försöka hinna lära sig inställningar samtidigt som de rör sig men vissa blev riktigt klara och fina :) Tack, tack för allt beröm, tack! Ni gör mig så glad! ;)


 
 

#broderkämparmotmålet, 6 månader senare

När brorsan berättade att han fick anställning uppe i Kiruna så bad jag honom att lösa ett kort på Gymmet. Jag sa säkerligen sådär syster-kärt-fult, allvarligt samt att jag argumenterande något i stil med: Nu får du chansen till att förändra ditt liv över sommaren, jag är med dig! Testa, ge inte upp utan jag är med dig i varje sekund!

Broder Johan, 22 år gammal har aldrig riktigt haft någon fysiskt aktivitet, han har alltid haft ett stillasittande arbete i maskiner, han har ätit luncher i maskinerna och tagit bilen hem från skogen och ätit sen middag blandat med annat gott tilltugg. Han har inte funnit något driv till att motionera eller ens riktigt tänka den tanken förutom när älgjaktsveckan har kommit. En typisk Svensson som finner ro i vardagssoffan. Skämtosido, han är faktiskt råstark i kroppen också men han hade ingenting som drev honom framåt och som höll hans motivation uppe.

Innan vi började med träningen satt vi och pratade om vad han ville uppnå, vad han hade förväntningar på både träning och min coachning, hur kosten skulle se ut, hans förutsättningar och hur det skulle passa hans vardag.
Vi pratade otroligt mycket, han hade förväntningar och jag hade förväntningar på honom såsom syskon har på varandra. Samma dag eller någon dag innan han gjorde debut på Gymmet vägde vi in honom och fotograferade. Han var i mot det lite grann men allt efter att veckorna gick så förstod han varför vi gjorde det.

Hans mål:
1. Gå ner till 80 kilo
2. Få bättre kondition
3. Bygga upp en grundstyrka i kroppen. Stärka upp rygg och nacke efter bilolyckan.

Timmarna som vi spenderade på gymmet ägnades enbart åt honom för att kunna hjälpa honom på bästa sätt vilket visade sig redan under första passet att det behövdes och han har kämpat otroligt, otroligt, enormt jäkla hårt och gjort enorma framsteg! *Klapp på axeln, eller rättare sagt en hård kram*
I början la vi extra fokus på att enbart jobba med hans egna kroppsvikt för att väcka igång kroppen och dels för att inte överbelasta muskelfästen och ledband.
Han fick även prova att göra så många armhävningar, situps och benböj som möjligt samt att han blev klockad i plankan. De övningarna fick han göra för att sedan göra om de ett par veckor senare och få nya resultat.
Och nog chokade han mig rejält cirka två månader efter när vi var ute och tränade, då han kastade sig ner på marken och utförde ca 10 armhävningar på tå - och det från att ha klarat 3 på knä första gången. 
Vi arbetade även mycket med att förbättra upp rörligheten eftersom han var stel som ett kylskåp och under strechningen har han fått både den ena och den andra att bryta ihop i skratt när han har ”ånkat” som en säl när vi har sträckt ut magmusklerna, haha!
Allt efter veckorna har gått har vi avancerat upp ute i gymmet, för att inte ha klarat att gå ner i 90 grader så kör han nu benböj med lätt viktad stång! Brorsan är grym!

Gällande kosten så fick han skriva upp allt han åt under ett par dagar och efter att ha gått igenom det så gjorde jag en liten koständring och ökade upp intaget åt honom samt så drog vi ner godisdagen till 1 dag, allt småätande fick avvänjas och så var det inte så mycket mer med det.
Mat är gott och varierad mat är ännu godare – i vettig mängd.
Det var säkerligen tufft och han har nog inte sagt hur mycket ”fusk” det har varit men alla är vi människor och även jag tycker att pizza och öl är gott i mellan åt.

__
Det var en halvkort lång sammanfattande text, ni kan kolla i arkivet ”hälsa och träning” samt kika på min instagram om ni vill se mer men nu till det som får oss att bli sådär tysta och halvt tappa hakan och säga – Wow, är det där jag? Frågade Johan och pekade på skärmen när jag visade honom bilderna.

#broderkämparmotmålet , denna hashtag säger allt och broder har verkligen kämpat.
All svett, all frustration, allt skratt, allt kämpande har gett utdelning! Numera när man står bredvid brorsan så känns det som att man står bredvid en helt annan person.
Han har verkligen förändras både fysiskt men framförallt psykiskt, hans självförtroende har verkligen växt och han verkar trivas desto mer med sig själv.
Han har kommit långt och allt detta har även lett in honom på ett helt nytt spår, numera finner ni även honom i Thaiboxningslokalen i Lycksele, jodå så att mucka inte med min broder för då får ni en thaispark i röven! ;)
Han fixade detta och hela familjen är så stolt över vår Lillebror! <3

Första mätningen gjorde vi vecka 24 och sista vecka 51 
Vikt: 89.5 kg                  ->         76 kg                 (-13.5kg)
Axlar: 113 cm                ->         113 cm              
Bröst: 113 cm                ->         97 cm                (-16 cm)
Midja: 100 cm                ->         88 cm                (-12 cm)
Över navel: 110 cm       ->         95 cm                (-15 cm)
Rumpa: 108 cm             ->         99.5 cm             (-8.5 cm)
Lår: 58,5 cm                  ->          54 cm               (-3.5 cm)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

150104 -

Förmiddagens timmar sprang iväg så långpromenaden med hundarna blev först när skymningen kom. Lite trist eftersom jag var så peppad på att ta fina skymningsbilder på hundarna så istället stod jag med frusna fingrar och försökte knappa in rätt inställningar för att ta fina månbilder.

Jag har blivit otroligt inspirerad av fotofolk på senaste tid och nu i vinter hoppas på att bli ännu bättre bakom kameran och fånga många fina ögonblick. Samt bli stadigare på hand ^^
 
 
 

Aklejas kramp-epilepsianfall -

Bara 30 minuter innan satt jag på golvet och busade med hundarna, Akleja förde sig likt, precis som alla gånger och jag hade ingen aning om vad som väntade. Cirka 23.15 puttade jag på henne för att själv få plats i soffan. Hon satte sig upp som när hon gör konster, konstigt tyckte vi och konstigare blev det när hon ställde sig och försökte bädda utan att kunna röra bakbenen. Hade de tvärdomnat? Hade det tidigare hundbuset skadat henne? Bakbenens muskler var spända som fiolstänger, jag ställde henne upp och stödde henne under magen samtidigt som jag kände igenom benen och böjde de lite lätt för att se om hon hade ont. Spänningarna släppte och hon tog staplande steg, hon gick till Jens som tog på henne västen för att vi skulle ta ut de å kissa så hon fick mjuka upp benen istället. – Magda, hon ramlar ihop! Åter igen tappade hon kontakten i hela bakpartiet, hon såg ut som bambi på hal is. Hon började slicka sig runt mun, stora dregelblåsor kom ut ur mun, det rann ur nosen och ögonen vattnades. Hon var fortfarande vid medvetande och när det släppte tog vi ut henne så att hon skulle få kylas ner eftersom kroppen blev kokhet, hon kunde inte stå själv och jag sa – nu ringer jag veterinären.
När vi kom in igen och la henne i soffan krampade hon ihop och nu fick vi verkligen panik, under tiden jag letade fram telefonnummret till veterinären krampade hela kroppen ihop och hon började kräkas. Jens satt vid henne hela tiden och försökte få kontakt med henne medan jag pratade med veterinären som gudskelov hade jour i Vilhelmina. När andra krampen släppt och jag lagt på telefonen var klockan ungefär 23.50 och då satt vi i bilen påväg ner till Vilhelmina, under färden kräktes hon ytterligare en gång och en stund efter det satt hon sig upp och började titta omkring, kroppens och nosens temp återgick till det normala.

När vi kommit ner till veterinären kunde hon gå helt själv, hon var åter igen pigg och svansen gick runt som vanligt. Blodprov togs och det visade sig att ena levervärdet och blodsockret var aningen förhöjt samt att hon var lite uttorkad. Försäkerhetsskull skickas blodprovet iväg på ytterligare analys på måndag. Mest troligen så fick hon ett epilepsianfall och nu håller vi alla tummar på att det inte händer igen utan att just uttorkningen, levervärdet och blodsockret var den utlösande faktorn. Eftersom hon hade goda värden och åter igen var i gott skick så fick vi åka hem och med oss fick vi tabletter som skall föras in i rumpan om det händer igen. Nu håller vi som sagt alla tummar på att det inte händer igen, att det bara var engångsföreteelse. Skulle det bli återkommande, cirka 3 gånger till under en 6 veckors period så är det högst sannolikt att hon har epilepsi och att hon måste medicineras livet ut.Epilepsi kan vilken hund som helst få, det är vanligt att yngre hundar får det mellan 1-5 år – men aldrig har jag trott att mina hundar ska drabbas av det och jag har absolut inte tänkt på att läsa om det så därför delar jag med mig av det och här kommer tips på vad Du ska göra om det händer för att hjälpa din hund på bästa vis. Här nedanför har jag skrivit hur Akleja reagerade och det är de vanligaste bland hundar samt så har jag tagit kort text om vad man bör göra. Det som ni behöver sätta fast i hjärnhinnan om detta sker.

Det finns även 3 faser av epilepsi.
Fas 1: Innan själva anfallet
Aklejas rörelsemönster förändrades, hon tappade kontrollen i bakpartiet och började även slicka sig kring mun.

Fas 2: Anfallet
I Aklejas fall blev alla muskler i kroppen stel och hela kroppen började rycka samtidigt som hon kräktes och andningen förändrades. De kan även vara paddlande/springande rörelser samt att de kan gnälla, skälla, bajsa/kissa.

Fas 3: Efter anfallet
Akleja återgick till normalt beteende, kanske för att hon satt inlindad i en filt så vi fick inte se fas 3. Men det är vanligt att de ligger kvar på golvet en stund och de kan få tillfällig ökad hunger/törst, muskelsvaghet, sämre orientering, vinglig gång.

Vad ska man göra under ett anfall?
Få inte panik (som jag fick, trodde ju självklart att Akleja var inte på sin sista refräng) Hjälp hunden att lägga sig ner på sidan, kyl ner hunden med hjälp av fuktiga handdukar om hunden känns överhettad, prata lugnt med hunden och när hunden får sitt anfall låt den få sitt anfall utan att försöka hindra med att hålla i huvudet då det är större risk för att hunden skadar sig. Ring veterinär! Filma anfallet med mobilen och klocka anfallet - det underlättar för veterinären att få se anfallet och för att kunna hjälpa med rätt behandling på engång.

Den här sidan, epilepsihunden borde alla läsa, där står det mer ingående.

Första videon här nedan visar Fas 1.
När de tappar rörelseförmågan.Fas 2. Såhär kan ett epilepsianfall se ut. Pillret hon stoppar i rumpan har vi fått med hem utifall att OM.

Välkommen 2015 -

Jag vill börja med att säga God fortsättning till er alla och låt det nya året bli bättre än bäst och helt jävla awesome för det ska mitt år bli! Jag ser fram i mot vad 2015 kommer bjuda på, det är mycket som kommer hända och redan nu i Januari kickar allt igång! Spännande!
Med nytt år kommer även nya blogginlägg, jag siktar på att uppdatera bloggen bättre än fjolåret. Jag och datorn fick en riktig dipp i höstas som aldrig släppte och när den väl startades, ja då betalades räkningarna .. det är nog första gången jag har drabbas av en riktig datordipp istället för bloggtorka:)
Som tidigare år kommer även 2014 höjdpunkter att sammanfattas, håll ut! Det kommer och jag ser fram i mot att dela de med er!

2015 första dagar spenderar vi här hemma i Västerbottens fjäll hos min far.
Lyckligast är nog jag som får spendera de med de jag älskar mest, både man och hela hundligan. Det är som fint att vara extra lycklig i början på året :)
Igår firades även min 25 födelsedag, jag vaknade upp med krämpor i axeln som knakade. Min mor och hennes man överraskade med att komma på en tårtbit, presenter öppnades och mannen tog med mig på middag.
Där i mellan tog vi även en busig fotopromenad med hundarna, fina bilder blev tagna och dagen var sådär lugn och skön som önskat ända tills 23.15 då Akleja plötsligt insjuknade och vi åkte akut till veterinären.

Min 25 års dag kommer jag minnas med både glädje och panik men mest glädje.